Rij-impressie; Toyota GT86

Het heeft even geduurd voordat Toyota weer met een sportcoupé op de markt kwam, maar met de komst van de GT86 is Toyota terug van weggeweest, en hoe!

Vanaf juni 2012 is de GT86 reeds te bewonderen in de showroom. Deze auto moet Toyota weer opnieuw op de kaart zetten als maker van sportauto’s. Hij is bedoeld als een opvolger van iconen als de AE-86, de Celica, MR2, Sports 800- en in zekere zin ook van de 2000 GT en Supra. Met deze iconen als maatstaf lag de lat erg hoog, om een waardige opvolger te ontwerpen. Want Toyota wil een vette glimlach op het gezicht van elke GT86 bestuurder toveren.

Om beter te kunnen concurreren in de markt die steeds verder globaliseert hebben Toyota, Fuji Heavy Industries(FHI, dat eigenaar van Subaru is) en Daihatsu in 2008 de handen ineengeslagen. Dit was noodzakelijk door de druk ten gevolge van hoge ontwikkelingskosten en de noodzaak te kunnen voldoen aan de emissie-eisen, die ook de Japanse autofabrikanten dwingt tot samenwerking.

Een deel van het geld wat Toyota in deze samenwerking heeft gestoken ging naar de bouw van een nieuwe fabriek in Japan waar zij samen met Subaru (FHI) een sportauto gingen bouwen. De Toyota variant is de GT86 geworden en de Subaru variant heeft de naam BRZ mee gekregen.

Beide fabrikanten hebben hun technische knowhow en passie voor sportwagens weten te combineren, wat heeft geleid tot een heel mooi eindresultaat. FHI levert de nieuw ontwikkelde boxermotor die door Toyota voorzien wordt van zijn D-4S inspuittechnologie. Deze 2,0 liter benzinemotor wordt in beide modellen voorin geplaatst en stuurt al zijn vermogen naar de achterwielen.

Deze compacte sportauto is nog geen 1,29 meter hoog en nipt 4,24 meter lang. Dit heeft men bereikt door “de huid van de auto” zo strak mogelijk om het chassis te vouwen. Hierbij hebben ze gekeken naar aerodynamische lessen die Toyota heeft getrokken uit haar Formule-1 tijd. Wat heeft geresulteerd in het genereren van veel downforce en grip; ideale ingrediënten voor stuurplezier.

Ook wij hadden de kans een middagje op pad te gaan met het nieuwste sportieve paradepaardje van Toyota uit Japan. Na de vele positieve recensies konden we haast niet wachten om zelf achter het stuur te kruipen.

Na de sleutel in ontvangst te hebben genomen, stappen we in. Door de lage instap weten we direct dat we hier niet te maken hebben met een doorsnee Toyota. We starten de motor en worden warm verwelkomt door het geroffel van de 2-liter boxer motor.

We besluiten eerst de snelweg op te gaan. Waar we de 200 pk sterke boxer motor meteen goed aan de tand kunnen voelen, en te zien hoe hij manueel door de zes versnellingen is te jagen. Wij hadden namelijk de handgeschakelde variant bij voor een dag. Er is ook een optionele semi automatische versnellingsbak, maar wij waren blij om puur te genieten en zelf te kunnen koppelen en schakelen. Ondanks dat het geen hardcore supercar is, merken we direct dat we met een sportwagen te maken hebben, die schreeuwt om stevig op zijn staart te worden getrapt. Met name wanneer we hoger in de toeren komen, omstreeks de 4500 en hoger, reageert de GT86 erg fel en direct. Maar ook in lage toeren laat de auto zich fijn besturen en kun je al een hoop plezier hebben.

Ook mede weggebruikers op de snelweg lijken te weten dat onze testauto geen doorsnee Toyota is. Menig glimlach en hier en daar een duimpje verschijnt als we passeren. Met een nadruk op passeren, want wanneer we hard accelereerden heb je een auto met heel wat meer vermogen nodig om ingehaald te worden in een auto als deze.

Na enige kilometers (rechte) snelweg besluiten we de GT86 op de proef te stellen met het nodige bochtenwerk. Vanaf dit moment begint het echt leuk te worden en merken we hoe subliem de auto is. De auto geeft zoveel vertrouwen dat we, ondanks het vochtige wegdek, de bochten scherp aan kunnen snijden. Hier en daar een kleine glijpartij maakt de pret des te leuker. En dat voelt niet alleen leuk, maar ook veilig aan.

De auto voelt vertrouwd aan waardoor we gemakkelijk de grens opzoeken. Door zijn lage wegligging en goede gewichtsbalans sturen we moeiteloos de bochten door. Een beetje gas bij in de bochten en de GT86 zal het niet laten van zijn oorspronkelijke koers af te wijken.

In onze ogen is de Toyota GT86 hét voorbeeld van een moderne betaalbare sportcoupé. Zonder bizar hoge snelheden aan te tikken is de beleving van de auto als die van een sportwagen in optima forma.

Beleving van de auto staat voor ons centraal, want met de sprinttijd van 7,6 seconden naar de 100 km/h gooit hij geen hoge ogen mee. De rijervaring en het plezier die je er voor in de plaats krijgt spreken echter boekdelen, waardoor de sprinttijd met een korreltje zout genomen mag worden.

Toyota heeft gekozen om een “instap” sportmodel neer te zetten en dat is ook te merken wanneer je plaats neemt in deze auto. Je hebt een lage instap en zakt lekker weg in de stoelen. Hoewel je weinig keuze hebt in het verstellen van de stoelen zitten deze prima. Wij ervaarden het nodige comfort in deze auto en hadden niet het gevoel in een stel harde kuipstoelen te belanden, zoals je bij sommige andere sportwagens wel hebt. Het enige punt van kritiek wat wij wel als storend ervaarden, was dat de rugleuning iets minder breed is aan de bovenzijde van de stoel.

Het interieur is redelijk eentonig qua vorm en simpel, maar echter wel zeer functioneel. Gelukkig is het niet helemaal zwart en wordt het gebroken door de rode stiknaden en rode stroken op de stoelen. Wanneer je niet veeleisend bent qua luxe en afwerking is dit een prima voorbeeld van vorm volgt functie: sportief, leuk en simpel te bedienen. In de middenconsole bevinden zich drie draaiknoppen en vijf tuimelschakelaars, die degelijk aanvoelen. De toerenteller staat centraal, zoals het hoort bij een sportwagen als deze. In de middenconsole naast de handrem vind je nog drie knoppen, die bestemd zijn om hulpmiddelen mee in of uit te schakelen.

De GT86 is natuurlijk een sportwagen, waarbij de behoefte naar comfort en binnenruimte minder belangrijk is als je op zoek bent naar een auto die voornamelijk fun-to-drive is. Zo ís er maar een klein achterbankje, waar kleine kinderen prima kunnen zitten of je de boodschappen op kwijt kunt, maar de gemiddelde Nederlander kan hier maar amper zijn benen kwijt.

Toyota heeft dus met deze GT86 eindelijk weer een auto op de markt gezet waar iedere petrolhead naar uitkijkt om een stuk mee te mogen rijden. Toyota heeft bekend gemaakt te werken aan een variant met meer vermogen en een mechanisch differentieel. Er gaan zelfs geruchten dat er een cabrio variant van deze sportwagen gebouwd gaat worden. Het enige wat wij hierop te zeggen hebben tegen Toyota is: ‘Bring it on’!

De specificaties van de auto zullen u allicht al bekend zijn. Desalniettemin sommen we ze nog eenmaal voor u op:

Specificaties
Motor: 4-cilinder boxer benzinemotor
Cilinderinhoud: 1.998 cc
Vermogen: 200 pk bij 7.000 tpm
Koppel: 205 Nm bij 6.400 tpm
Acceleratie: 0-100 km/h: 7,6 seconden
Topsnelheid: 226 km/h
Gewicht: 1.205 kg
Verbruik (fabriekopgave/test) 7,8 / 8,5 l/100 km
CO2-uitstoot/Energielabel 181 g/Km / E
Prijs (vanaf / testauto): € 39.990,- / € 42.975,-

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.