Europese discussie over geluidsnormen van auto’s

Hybride auto’s zijn momenteel te stil en dus een gevaar voor voetgangers en auto’s met een verbrandingsmotor te luidruchtig. Daarom moet er een geluidslabel komen, aldus het Europees Parlement.Onderzoek gezondheidsrisico’s door geluidsoverlast
Uit onderzoek is gebleken dat aanhoudende blootstelling aan hoge niveaus van verkeerslawaai fysieke reserves kunnen uitputten, goede werking van organen verstoren en het kan leiden tot de ontwikkeling van cardiovasculaire en andere ziekten. Momenteel wordt de helft van de stedelijke bevolking in de EU blootgesteld aan geluidsniveaus van meer dan 55 dB als gevolg van de verkeersgeluiden.

“Deze verordening is besproken in de Commissie milieubeheer nu een jaar en ik ben ervan overtuigd dat het zal helpen om de gezondheid van de Europese burgers te beschermen tegen de negatieve effecten van motorvoertuigen ruis”,
zei rapporteur en Europarlementariër Miroslav Ouzký, voorafgaand aan de stemming.

Nieuwe wet
Binnen het Europees parlement is men binnen het ‘Environment Committee’ al een jaar aan het onderzoeken en discussiëren over de gevolgen van geluidshinder door het verkeer op openbare wegen. Na dit jaar is er afgelopen week een stemming uitgebracht om het aantal decibellen van nieuwe auto’s terug te dringen. Met 401 Europese parlementariërs (EP) stemmen voor en 228 tegen (20 parlementariërs onthielden zich) is de wet aangenomen, om het maximale geluidsniveau voor alle nieuwe auto’s in zes jaar tijd te verlagen van 74 naar 68 decibel.

Supercar eigenaren hebben voorlopig nog geluk, met een marge van 2 tot 6 decibel op de 68dB die voertuigen moeten halen. In principe komt het er op neer dat je plaatselijke buur met supercar nog altijd 74 decibel mag produceren. Hoe dit er in de praktijk uit gaat zien is echter nog een groot vraagteken.

Na de stemming van het EP reageerde Ouzký nogmaals op het resultaat, waarin hij zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken schuift:
“Het schadelijke effect van verkeerslawaai is wetenschappelijk bewezen, maar dit wetsvoorstel is volledig geconcentreerd op het geluid dat wordt geproduceerd door de motor van het voertuig. Mijn idee was vanaf het begin grootschaliger. We moeten ook andere factoren aanpakken zoals de kwaliteit van het wegdek, het aerodynamische geluid en de banden.”

Geluidslabel
Na de invoer van een labelsysteem voor banden, CO2-uitstoot en brandstofverbruik vindt het Europees Parlement het ook noodzakelijk dat er een geluidslabel komt.

De linkse plannen binnen het EP worden echter niet allemaal direct uitgevoerd, want ze hebben nog meer in petto, maar dit zal in meerdere fasen gaan gebeuren. Zo wil men binnen 8 jaar autobezitters opleggen om niet meer dan 86dB te produceren en in de loop der tijd een geluidslabel invoeren. 

Dit geluidslabel moet uit meerdere geluidscategorieën gaan bestaan voor nieuwe auto’s. Net zoals je die momenteel al hebt bij banden en CO2-uitstoot (en bij je koelkast). Zodat potentiële kopers zich gemakkelijk kunnen oriënteren op geluidsarme auto’s en de voordelen hiervan. Dit kan er later misschien ook voor zorgen dat regeringen dit kunnen opnemen in hun “wet voor autobelastingen”.

Hybrides momenteel te stil
In tegenstelling tot de “lawaaierige” verbrandingsmotoren stelt het EP dat geluidsloze elektrische en hybride auto’s momenteel een gevaar vormen voor voetgangers. Het Parlement wil daarom dat er in de toekomst verplicht geluid wordt toegevoegd aan deze voertuigen. Maar eerst moeten de normen waaraan een dergelijk Akoestisch Voertuigwaarschuwingssysteem (AVAS) moet voldoen, worden ontwikkeld.

Bron: EP stemming en autofans.be

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.