Techno Classica Essen 2013; Aston Martin

Tijdens de Techno Classica Essen was ook Aston Martin goed vertegenwoordigd. Van het Britse luxemerk waren naast de klassiekers ook weer de nieuwste modellen te aanschouwen.
1935 Aston Martin 1 1/2 Litre Long Chassis Tourer
In 1934-1935 werden er door Aston Martin 45 van deze Long Chassis Tourers gebouwd. Deze MkII is de laatste vorm van de succesvolle 1 1/2 Litre serie die  bekend stond als de sportauto met de beste remmen en weggedrag van zijn tijd. 

Het hier afgebeelde model heeft een motorische upgrade gekregen om beter aan het moderne verkeer deel te nemen. Waar vroeger zo’n 55-60 pk onder de kap lag zijn dit er tegenwoordig 73. 

{gallery}galleries/Shows/2013-Techno-Classica/Aston-Martin/1935-Aston-Martin-1.5-litre-Long-Chassis-Tourer/gallery{/gallery}

1964 Aston Martin DB5
De DB5 is dankzij de James Bond films wellicht wel de meest herkenbare Aston Martin geworden. Voor het eerst kwam de DB5 voor in de film goldfinger in 1964. Na enkele hoofdrollen in de spionage films kreeg de DB5 door de jaren heen bijrollen en cameo’s in diverse James Bond films tot aan de laatste toe. 

De DB5 werd aangedreven door een 4.0-liter 6-in-lijn motor die bijna 300 pk produceerde. Met een gewicht van net 1.500  kg accelereerde deze bolide vroeger in 8 seconden vanuit stilstand naar de 100 km/u. De topsnelheid bedroeg zo’n 230 km/u. Geen verkeerde cijfers voor een auto die een halve eeuw geleden geproduceerd werd. 

{gallery}galleries/Shows/2013-Techno-Classica/Aston-Martin/Aston-Martin-DB5{/gallery}

1971 Aston Martin DBS
Veel modellen van een luxemerk maken een periode mee waarin de aanschafprijs nog maar minimaal is vergeleken met de aanschafprijs. Tijdens deze periode is deze DBS waarschijnlijk zo verwaarloosd. 

Aan de hand van het chassisnummer is achterhaald dat deze DBS op 11 juni 1971 is afgeleverd aan een klant. Na deze eerste aflevering wisselde de auto bijna elke 2 jaar van eigenaar, in 1988 heeft de auto’s al acht verschillende eigenaren gehad. 

Tijdens de periode dat de waarde van een DBS minimaal was is deze auto waarschijnlijk verwaarloosd en is de originele motor verwijderd. In de toekomst zal deze bolide echter weer in originele staat hersteld worden en wel in ons eigen land. Deze auto is te koop bij Noble House Exclusive Cars in Almere maar je krijgt de auto alleen mee als je ook de volledige restauratie betaald.

{gallery}galleries/Shows/2013-Techno-Classica/Aston-Martin/1971-Aston-Martin-DBS/gallery{/gallery}

2004 Aston Martin DB7 Zagato
Aan het begin van dit millenium werd er door Aston Martin en Zagato getoast op het plan om de samenwerking tussen de twee oude bedrijven weer nieuw leven in te blazen. De meest opvallende wijzigingen zijn te vinden aan de achterzijde waar de Mazda 323 achterlichten plaats gemaakt hebben voor ronde exemplaren. Verder is de DB7 Zagato uitgerust met het bekende double bubble dak en is de grille in de neus vergroot. 

De planning was om zo’n 75 tot 99 DB7 Zagato’s te bouwen, het precieze aantal werd bepaald door de vraag van de klant. Uiteindelijk kwamen er zo’n 200 aanvragen voor dit model binnen en werd besloten om de 99 exemplaren  te bouwen. Uiteindelijk werd er nog één extra geproduceerd voor Aston Martin zelf. Dit laatste model stond ook tentoon gesteld in Essen.

{gallery}galleries/Shows/2013-Techno-Classica/Aston-Martin/Aston-Martin-DB7-Zagato/gallery{/gallery}

2012 Aston Martin Vanquish
De Vanquish is sinds vorig jaar weer het vlaggenschip van de Aston Martin modellenlijn. De 6.0-liter V12 heeft door wat aanpassingen een vermogen van 573 pk koppeld aan een 6-traps automaat van ZF. Veel van de techniek van dit vlaggenschip is overgenomen, en verbeterd, van de Aston Martin DBS. 

De sprint van 0-100 km/u voltooid de Vanquish al in 4,1 seconden. De topsnelheid van 295 km/u is wel teleurstellend te noemen vergeleken met concurrenten en zelfs andere modellen van Aston Martin. 

{gallery}galleries/Shows/2013-Techno-Classica/Aston-Martin/2013-Aston-Martin-Vanquish/gallery{/gallery}


2013 Aston Martin V8 Vantage S SP10
De huidige generatie V8 Vantage gaat al wat jaartjes mee maar Aston Martin blijft nog even doorgaan met extra modellen uitbrengen. Zoals de naam al doet vermoeden is de SP10 gebaseerd op de V8 Vantage S, deze krijgt er echter 10 pk bij. 

Standaard wordt deze ook geleverd met een handbak, een automaat is optioneel. Met zijn 436 pk en 490 Nm koppel spurt dit model vanuit stilstand in 4,5 seconden naar de 100 km/u, mits je juist schakelt uiteraard. De topsnelheid bedraagt 305 km/u. Het geluid dat tijdens deze sprint geproduceerd wordt schreeuwt naar buiten door een speciaal voor dit model ontwikkeld uitlaatsysteem.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.