Te koop: Fisker Automotive, Inc.

Zoals zo vaak is het personeel de dupe van faillissementen. Het grootste deel van het Fisker personeel is op straat gezet en de eerste biedingen op Fisker zijn begonnen.

 

 

 

Evenals de elektrische autofabrikant Tesla heeft Fisker een aantal jaren terug een miljoenenlening bij het Amerikaanse Department of Energy af kunnen sluiten. Maar helaas is het Fisker toch niet gelukt om het hoofd boven water te houden. En nu azen de eerste geïnteresseerden al op de overname.

In 2009 kwam Fisker in aanmerking voor een lening van 529 miljoen dollar. Maar omdat het er in 2011 al naar uit zag dat Fisker zijn doelstellingen niet zou gaan halen stopte het Amerikaanse Department of Energy in mei van dat jaar met de uitbetaling van die lening.

Al eerder leek het Chinese staatsbedrijf Dongfeng Motor Group co. en het eveneens in China gevestigde Geely interesse te hebben in Fisker, maar tot op heden is er nog niets uit die onderhandelingen gekomen.

Overnamebod
VL Automotive, met voormalig General Motors-topman Bon Lutz aan het hoofd, heeft samen met de Chinese Wanxiang Group een bod gedaan van 20 miljoen US dollar op de bijna ter ziele gegane autobouwer, dat meldt Automotive News. 

Beide bedrijven zijn geen onbekenden van Fisker. De Wanxiang Group heeft eerder al acculeverancier A123 Systems, dat onder andere de batterijen voor de Karma leverde, opgekocht. VL Automotive toonde op de Autoshow van Detroit de Destino, een Fisker Karma voorzien van een benzine slurpend monster uit Chevrolet Corvette ZR1.

Henrik Fisker laat weer van zich horen
De kapitein die zijn zinkende schip verliet probeert het nog wel te redden, maar zonder het huidige bestuur van Fisker. Henrik Fisker is samen met Richard Li, een billionaire uit Hong Kong en investeerder in Fisker begonnen aan zijn eigen Fisker reddingsplan. Na zijn vertrek bij Fisker is hij op eigen voet verder gegaan om partijen te vinden die in Fisker willen investeren om de lening van het Amerikaanse Department of Energy af te kopen, om zo Fisker van een faillissement te redden.

Het gaat volgens Automotive News om een lening van 171 miljoen US dollar, maar het is nog wel een hele juridische kwestie om Fisker op deze manier te redden. Want met die 171 miljoen dollar zijn de schulden bij toeleveranciers nog niet afbetaald. Team Hendrik Fisker zal dus met een goed reddingsplan moeten komen om aan te tonen dat het bedrijf nog levensvatbaar is na afbetaling van deze lening.  

Naar verluidt (van Automotive News) is er sinds juli 2012 al geen nieuwe Karma meer van de band gerold. Er worden nog wel Fiskers verkocht, zolang de voorraad strekt, maar men kan maar uit een beperkt aantal kleuren kiezen.

Bron: Nu.nl en Automotive News

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.