Rij-impressie; Mercedes-Benz A-klasse

Eind jaren ’90 kwam Mercedes met een kleine “Baby-Benz” op de markt, inmiddels drie generaties verder zijn zowel de auto als de doelgroep flink verandert. Wij gingen er een dag mee op pad.

De vorige twee generaties van de A-klasse waren korte maar hoge modellen. Met hun hoge instap en zit vielen deze mini MPV’s dan ook vooral in de smaak bij de oudere medemens. Deze doelgroep heeft Mercedes echter helemaal niet meer voor ogen voor dit model. De aanval op de BMW 1-serie en Audi A3 rijders is geopend.

Dat de nieuwe A-klasse ontworpen is met sportiviteit in het achterhoofd blijkt al uit het feit dat het dak van de nieuwe generatie bijna 20 cm gezakt is ten opzichte van voorgaande generaties. Een basis A-klasse is 4,29 meter lang, 1,78 breed en 1,43 hoog.

Doordat het model breder en lager is geworden doet deze in de eerste oogopslag direct sportiever aan. De lijnen welke over de flank van het voertuig lopen helpen mee aan de illusie van een krachtig voorkomen. De juiste optische keuzes kunnen het model verder afmaken, of juist kraken.

Het door ons geteste model was gespoten in de kleur Zuidzee blauw metallic. Deze opvallende smurfenblauwe kleur staat de A-klasse verbazingwekkend goed en maakt er direct een blikvanger van zoals wij meer dan eens hebben mogen ervaren. Deze kleur zal echter relatief weinig gaan verkopen in het doorgaans grijze en zwarte Nederland.

Als je plaatsneemt in de A-klasse valt als eerst op hoe comfortabel de voorstoelen zitten. Deze stoelen met geïntegreerde hoofdsteun vormen zich als een soort sportieve maar zeer comfortabele kuipstoel rond je lichaam.

In de achterbank zijn twee soortgelijke “kuipstoelen” verwerkt echter omvatten deze het lichaam niet zo zeer als de voorstoelen. Qua afmetingen zitten de achterpassagiers die kleiner zijn dan 1.80 meter, met een bestuurder van deze zelfde afmeting, comfortabel. Grotere passagiers zullen achterin al snel moeite krijgen hun benen te kunnen plaatsen. Daarnaast komt het hoofd door de schuin aflopende daklijn al snel in aanraking met de hemel.

Het hier afgebeelde model is uitgerust met het € 2.395,- kostende Ambition pakket. Dit pakket omvat onder andere het Becker MAP Pilot navigatiesysteem. Dit beeldscherm doet sterk denken aan een gekrompen tablet welke met een houder op het dashboard is gemonteerd. Door deze manier van plaatsen doet dit 14,7 cm grote kleurendisplay meer aan als een aftermarket product dan een optie van Mercedes-Benz zelf.

Het beeldscherm van het navigatiesysteem doet naast het navigeren ook dienst als display voor de radio en telefoonbesturing. Dit alles is te bedienen met de ronde COMAND knop welke in de middenconsole geplaatst is.

De A 180 CDI BlueEFFICIENCY waar wij mee op pad gingen is uitgerust met een 1.5-liter diesel. Deze levert maximaal 109 pk en 260 Nm koppel. Het maximale koppel wordt al bereikt bij 1750 tpm waardoor de A-klasse vrij soepel op gang wil komen. Voor het snelle accelereren zul je echter langer in de versnelling moeten blijven. Pas rond 2.500 toeren per minuut voel je dat de auto echt sneller vooruit wil. Het maximale vermogen van 109 pk wordt dan ook pas vrijgegeven aan het begin van de “redzone” van 4.000 tpm.

Als het vermogen van de diesel volledig wordt benut kan vanuit stilstand al in 11,3 seconden de 100 km/u aangetikt worden. De auto voelt zich echter beter op zijn gemak tijdens het “nieuwe” rijden waarbij er snel overgeschakeld wordt. Tijdens het rustig rijden accelereert de auto vrij constant maar voor een pittige strepentrekker zullen kopers toch moeten kiezen voor een sterker blok.

Tijdens het voortbewegen op snelheden binnen de bebouwde kom is de geluidsoverlast van motor en het rolgeluid amper aanwezig. Rij je echter 100 km/u of harder is het geluid van de motor, rolgeluid en windgeruis al snel nadrukkelijk aanwezig waardoor langere autoritten extra vermoeiend worden.

De handmatige versnellingsbak met zes verzetten voelt massief aan en schakelt trefzeker, desondanks voelt de bediening van de transmissie licht aan. Doordat de motor al vrij vroeg voldoende koppel genereert is het voor zelfs de slechtste chauffeurs mogelijk om schokvrij op gang te komen en te schakelen.

De nieuwe A-klasse maakt een goede kans om het belangrijkste model van Mercedes te worden. Met deze hatchback wordt openlijk de aanval geopend op de Audi A3 en BMW 1-serie. Met de vorige generatie A-klasse kon Mercedes geen tegengas bieden in deze prijsklasse. Met deze nieuwe generatie heeft het merk in ieder geval genoeg in petto om een aandeel van dit segment van de leasemarkt tot zich te nemen.

 

Specificaties
Motor: vier in lijn
Cilinderinhoud: 1.461 cc
Vermogen: 109 pk bij 4.000 tpm
Koppel: 260 Nm bij 1.750 tpm
Acceleratie: 0-100 km/h: 11,3 seconden
Topsnelheid: 190 km/h
Gewicht: 1.295 kg
CO2-uitstoot/Energielabel 92 g/Km / A
Prijs (vanaf / testauto): € 28.995,- / € 35.160,25

AutoInformatief.com bedankt EMA Automobielgroep voor het beschikbaar stellen van deze A-klasse.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.