Rij-impressie; Range Rover SDV8 Autobiography

Volgens hun klanten hoefde de Range Rover niet  te veranderen, maar Land Rover wil de concurrentie voor blijven. Wij gingen enkele dagen op pad met de nieuwe Range Rover om te zien of dat is gelukt.

Land Rover heeft afgelopen jaar de vierde generatie van de Range Rover onthuld. En hoewel uit een klantenonderzoek naar voren kwam dat de Range Rover niet veranderd hoefde te worden, is hij heel veel verbeterd.

Het uiterlijk van de Range Rover is door de jaren heen telkens minimaal geüpgrade. Aan het profiel van de auto is dan ook overduidelijk te zien dat de genen van de Range Rover uit 1970 nog sterk aanwezig zijn. De vierde generatie doet door zijn rondingen en moderne lichtunits met LED- verlichting echter stukken moderner aan dan al zijn voorgangers.

Fabrikanten zijn het tegenwoordig praktisch verplicht om bij een nieuwe generatie ervoor te zorgen dat deze ook zuiniger en lichter is dan zijn voorganger. Door het gebruik van aluminium, magnesium en diverse kunststoffen is het gewicht van de zware Range Rover dan ook sterk gedaald. In totaal is de Range Rover 350 kilogram afgevallen. Vergelijken we de huidige V6 diesel instapper met de vergelijkbare oude V8 diesel instapper, dan is het gewichtsverschil zelfs 420 kilogram.

Boordevol luxe
Ons testmodel is een Range Rover SDV8 Autobiography. De Autobiography uitvoering is de meest luxe uitvoering die beschikbaar is op een Range Rover. Deze uitvoering biedt kopers standaard al meer luxe dan men denken kan.

Desalniettemin is het hier getoonde exemplaar nog uitgerust met ruim € 20.000,- aan opties. Maar op een vanaf prijs van € 161.500,- is dit voor potentiële kopers maar een schijntje. De meest in het oog springende optie is de Executive Class Seating. Bij deze optie wordt de standaard achterbank met zitplaats voor drie vervangen voor twee afzonderlijke, elektrisch verstelbare, stoelen met brede middenconsole.

Dankzij deze optie komen ook de passagiers op de achterbank om in luxe. In de extra middenconsole wordt de bediening voor de afzonderlijke climate control verwerkt. Daarnaast kunnen de passagiers hier ook de verwarming, koeling of massage-functie van de stoelen activeren. In de achterste middenconsole is ook de afstandsbediening voor het optionele Entertainmentsysteem weggewerkt. Naast het afspelen van dvd’s en muziek kan deze ook gebruikt worden om TV te kijken door middel van een satelliet tuner.

Verder krijgen kopers van een Autobiography uitvoering de keuze uit 22 speciale kleuren, die exclusief voor dit pakket beschikbaar gesteld zijn. Op dit kleurenpallet komen ook in het oog springende kleuren voor zoals; rood metallic, rood chrome of knal oranje lak.

Vrijwel alles elektrisch
Land Rover heeft er tijdens de ontwikkeling voor gezorgd dat bijna alles wat elektrisch bediend kan worden op de Range Rover dat ook echt is geworden. De in kofferklep, die in twee delen opent, is volledig elektrisch te openen. Door in de handgreep van de achterklep een knopje in te drukken opent het grootste gedeelte van deze klep naar boven. Zodra het bovenste deel open slaat komt er op het onderste deel een knop tevoorschijn welke het onderste deel bedient.

Voor € 1.080,- extra heeft Land Rover ook een elektrisch in- en uitklapbare trekhaak als optie. De trekhaak is hierdoor verborgen achter de achterbumper en is uit te klappen met knoppen in de achterbak.

Kopers die niet voor de luxueuze Executive Class Seating optie gaan kunnen zelfs de achterbank elektrisch inklappen. Sneller dan het ouderwetse handwerk zal het niet zijn maar het past uiteraard beter in een auto boordevol luxe als deze.

Minimalistisch
Een punt van kritiek op de vorige generatie Range Rover was dat er in het interieur een wildgroei aan knoppen ontstond om alle functies aan te spreken. Bij de huidige generatie zijn veel van deze knoppen verdwenen en worden de meeste functies via het grote touchscreen in het dashboard bestuurd. Wat ons betreft is dit het grootste pluspunt van het nieuwe interieur: de overzichtelijkheid en het gevoel van ruimte, onder andere door de interieur vormgeving en het minimaal aantal knoppen.  Ook de beide hendels aan het stuur hebben meer functies gekregen, maar zijn niet groter geworden of rare knopjes gekregen, maar zijn compleet opnieuw ontwikkeld.

De voorste middenconsole herbergt alleen de ronde Drive select schakelknop, Terrain response II bedieningsknop, bediening van de luchtvering en de elektronische handrem. Het dashboard wordt verder gedomineerd door het 8 inch grote touchscreen en omringende functies. Aan weerszijde van het scherm zijn enkele “snelkoppelingen” geplaatst naar opties die tijdens het rijden vaker gebruikt zullen worden. Denk hierbij aan het automatisch inparkeren, parkeersensoren voor activeren, Surround Camera’s, navigatie en de telefoon die via Bluetooth gekoppeld kan worden.

Op het stuur zijn maar enkele knoppen geplaatst opties als cruise control, telefoon opname en stuurwiel verwarming geplaatst. Verder beschikt het stuur over een menu knop welke het menu opent in het digitale display achter het stuurwiel. Hier kunnen opties ingesteld worden die het leven makkelijk maken in je Range Rover zoals het automatisch aanzetten van groot licht, hoelang de interieur verlichting en de take-me-home verlichting moet blijven branden en zo nog vele meer opties.

Rijervaring
De luchtvering van de Range Rover kan ingesteld worden in drie hoogtes; instap hoogte, rij hoogte en off-road  hoogte. Als de Range Rover zakt naar de instap hoogte is het met 1 meter 85 alsnog een korte klim om plaats te nemen in de zetel.

Achter het stuur van de Range Rover krijg je dan al snel het “king of the road” gevoel. Dankzij het formaat toren je boven vrijwel alle andere auto’s uit. Dit formaat werkt echter ook in het nadeel van de auto als je door de krappe Nederlandse straten moet manoeuvreren. Door de camera’s rondom is het echter nog verrassend eenvoudig om de Range Rover te manoeuvreren op plaatsen waar voldoende ruimte niet vanzelfsprekend is.

Tijdens het wegrijden vanuit de instaphoogte wordt automatisch de normale rijhoogte geselecteerd waardoor de Range Rover vijf centimeter hoger wordt.  Al vanaf 1.750 tpm is het maximale koppel van 700 Nm beschikbaar. Hierdoor is het niet nodig om het gaspedaal diep in te drukken om de 2.2 ton zware auto in een vloeiende beweging vooruit te komen.

Van enige vorm van snelheidsbeleving is in de Range Rover dan ook niks van doen. Bij rustig acceleren drinkt het motorgeluid niet door in het interieur en ook het rolgeluid van de banden blijft lange tijd onhoorbaar. Daarnaast werkt de achttraps automaat zo soepel door de versnellingen heen dat ook het schakelen niet merkbaar is.

Ga je echter voor een meer sportieve acceleratie dan is er van al deze rust niets meer te bekennen. Wordt de kickdown gebruikt om het volle vermogen aan te spreken denkt de Range Rover voor een kleine seconde na of je dit wel serieus wilt. Hierna zie je de grote neus zich richting hemel richtten en hoor je de 4.4-liter grote V8 duidelijk grommen. Je voelt merkbaar dat je in de stoelen gedrukt wordt en opmerkelijk snel komt de 2.2 ton zware mastodont tot snelheden ver boven de gestelde maximum snelheid op Nederlandse snelweg.

Dankzij de acht versnellingen maakt de auto op hogere snelheden ook weinig toeren waardoor snelwegkilometers comfortabel voorbij gaan. Als de radio uitstaat is er op de snelweg alleen het rolgeluid van de banden te horen. Het rolgeluid is echter niet sterk aanwezig waardoor de 19 Meridian speakers, maar zacht aangezet hoeven te worden om het rolgeluid te kunnen overstemmen.

Dankzij de gigantische hoeveelheid luxe en het vrijwel ongeëvenaard rijcomfort staat de Range Rover op een eenzame hoogte als het op luxe SUV’s aankomt. Tuurlijk, met een Toyota Land Cruiser zul je net zo goed over het terrein kunnen rijden en een S-klasse of gelijkwaardige auto zal vast de luxe van de Range Rover kunnen evenaren. De combinatie van deze is echter alleen voor de Range Rover weggelegd. Dat 99,9% van de toekomstige kopers nooit een zandpad oprijden met hun nieuwe Range Rover doet niets af aan de geniale combinatie van off-road en luxe limousine.

Een punt dat de Range Rover ondanks de Executive Class Seating geen volwaardige limousine maakt is de beenruimte achterin. Zodra de stoelen in ligstand gezet worden, is de beenruimte niet overdreven ruim bemeten. Land Rover Nederland kon ons echter al mededelen dat ze ver op weg zijn met het ontwikkelen van een verlengde Range Rover, van dit model zijn ook al gecamoufleerde modellen op de weg gevonden. Naar verwachting krijgen we de verlengde Range Rover ook dit jaar nog te zien.

Specificaties
Motor: V8
Cilinderinhoud: 4.367 cc
Vermogen: 339 pk bij 3.500 tpm
Koppel: 700 Nm bij 1.500 tpm
Acceleratie: 0-100 km/h: 6,9 seconden
Topsnelheid: 218 km/h
Gewicht: 2.360 kg
CO2-uitstoot/Energielabel 229 g/Km / C
Prijs (vanaf / testauto): € 161.500,- / € 181.120

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.