Jaguar F-TYPE coupé onthuld

Na de succesvolle lancering van de F-TYPE convertible heeft Jaguar nu ook de F=Type coupé gelanceerd. En wat is het toch een sexy ding!

 

 

 

Volgens Jaguar was het de beste beslissing om eerst met de convertible variant op de markt te komen, omdat de orderboeken zo al voor de zomer vol konden worden geschreven. En waarom ook niet? We zien steeds vaker bij sportwagens dat de convertible variant gelijk aan het coupé model ontwikkeld wordt. Waarbij Jaguar een slimme strategische keuze heeft gemaakt vinden wij om het op deze manier aan te pakken en de convertible als eerst op de markt te brengen.

Jaguar heeft met de F-TYPE een hele potente sportwagen op de markt gebracht. Die voor Jaguar een mijlpaal is in hun historie als ‘meest potentieel dynamische- en prestatiegerichte sportwagen’. Een heel nieuw hoofstuk voor Jaguar, want een serieuze sportwagen als deze hebben ze nog nooit gemaakt. 

De auto komt meteen als F-TYPE R, F-TYPE S en F-TYPE op de markt en wie weet later ook nog wel als hardcore F-TYPE R-S? Hoewel sommige journalisten de uitspraak al hebben gedaan dat je al van goede huizen moet komen om de ware potentie van de V8 (S-versie) er uit te halen. Dan is een R-S versie misschien wel overdone?

Design
De F-TYPE coupé is volgens Jaguar een compromisloze design visie van de verbluffende C-X16 concept, die in 2011 op de IAA van Frankfurt werd gepresenteerd. De F-TYPE deelt drie grote designelementen van dit concept; de eerst delen zowel de convertible als de coupé variant, de gespierde voor en achterkant van de auto, en de derde is de scherp aflopende coupé daklijn.

‘De F-TYPE coupé biedt de bestuurder een unieke sportwagen beleving. Hij combineert een verleidelijk design met hightech technologie en prestaties die adembenemend zijn. Innemend, precies, intuïtief en levend – zijn de woorden die de deze sport coupé perfect samenvatten’, aldus Jaguar.

De carrosserie van de auto is bijna aan één stuk aluminium, waardoor er niet met meerdere panelen hoeft worden gewerkt en je een hele stevige basis krijgt voor de auto. Aluminium is ook nog eens veel lichter als bijvoorbeeld staal, waardoor het gewicht “laag” gehouden kan worden.

Het was voor de engineers een ware uitdaging om het design zo slank mogelijk te houden met een lage daklijn, het ontbreken van B-stijlen en toch de gewenste stijfheid te bereiken. Dit hebben de Jaguar engineers bereikt door één aluminium balk te gebruiken die begint als A-stijl op de motorkap, de gehele daklijn volgt en een stuk terug buigt om het stukje glas achter de deuren. En of je nu het aluminium dak kiest of het glazen panoramadak zoals op de afbeeldingen hieronder, Jaguar garandeert bij beide evenveel stijfheid en veiligheid.{gallery}galleries/merken/Jaguar/F-TYPE-Coupe/Design{/gallery}    

Interieur
Maar een lage daklijn betekend automatisch ook minder interieurruimte bij een coupé, waardoor het interieur dus zo ruimtelijk als mogelijk moest worden ontworpen. 

Vergeleken met de F-TYPE convertible is er eigenlijk niet veel gewijzigd. De cockpit is voornamelijk gefocust op de bestuurder en de ervaring van premium luxury. Hoogwaardig leer en suède kunnen bijna onbeperkt gecombineerd worden, wat een leuk personalisatie karakter geeft aan deze jongste telg van Jaguar. Een grappig toevoeging aan dit interieur vergelijken met die van de dakloze variant zijn de sportstoelen met opblaasbare lendesteun.

{gallery}galleries/merken/Jaguar/F-TYPE-Coupe/Interior{/gallery}     

Techniek
Naast de designuitdaging die er lag voor de engineers was de techniek achter deze sportwagen ook een ware uitdaging. Hoewel de V6 (340 PS/ 450 Nm) en V6 S V6 met 380 PS/ 460 Nm) misschien de meest verkochte varianten zulen worden heeft Jaguar ook zeker de tijd en moeite genomen om het chassis goed genoeg te maken voor een grote V8. De – tot nu toe – bruutste R-versie, is een supercarged 5.0-liter V8 die maar liefst 550 PS en 680 Nm heeft en is een gekietelde variant van de V8 S uit de convertible. De sprinttijden van 0 naar 100 km/h? In de voorgenoemde volgorde: 5,1, 4,8 en 4,0 seconden. Erg indrukwekkend als je het mij vraagt. De topsnelheden zijn gelimiteerd, maar niet allemaal op 250 km/h maar 260, 275 en 300 km/h. Wat ik persoonlijk een rare keuze vindt, want zet de begrenzer dan allemaal op 300 km/h of nog beter: geen begrenzer.

Maar hoe kan Jaguar al dat vermogen goed op de weg overbrengen en het nog steeds een comfortabele reisgenoot laten zijn? a. door de goede basis, die we eerder beschreven, b. door de comfortabele cockpit en c. door een waslijst aan state-of-the-art (elektronische) technologieën die het geheel moeten balanceren, de prestaties maximaliseren en de handeling moeten verbeteren. Hieronder vallen; een elektronische struurinrichting, achttraps ‘quickshift-‘ versnellingsbak, power vectoring by braking systeem (standaard op de R-versie, en regelt de remkracht feilloos richting de binnenste wielen bij het nemen van een bocht), verstuivende directe injectie, dubbele onafhankelijke kleppentiming (op de R-versie), Adaptive Dynamics sport vering die voor de R-versie getuned worden met meer stijfheid, een mechanisch limited-slip differentieel op de coupé en S-versie en op de R-versie een Electronic Active differentieel (EAD) en last but not least standaard op de R-versie maar optioneel op de coupé en S-versie zijn de Carbon Ceramic Matrix (CCM) remmen.

De Nederlandse prijzen zijn helaas nog niet bekend.

{gallery}galleries/merken/Jaguar/F-TYPE-Coupe/General{/gallery}

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.