Een auto op krediet, waarom niet?

Een leuke auto kost al gauw een half jaarsalaris. Dat geld heeft niet iedereen op zak. Autohandelaren weten dat, en bieden daarom in veel gevallen de mogelijkheid om een auto op afbetaling te kopen. Je bent dan vanaf de eerste dag eigenaar van de auto, en je betaalt hem achteraf in termijnen. Deze vorm van financiering, die valt in de categorie “kredietconsumptie”, heeft zowel voor- als nadelen.

Eigenlijk is kopen op afbetaling net zoiets als sparen, maar dan omgekeerd. Bij sparen leg je ook iedere maand een bedrag opzij voor een grote aankoop, maar dan doe je de aankoop pas aan het eind van de rit. Het grote voordeel van afbetalen is dat je eerder over de auto beschikt. Als de auto bijvoorbeeld essentieel is voor je werk, dan is wachten met kopen geen optie. Het belangrijkste nadeel is dat je duurder uit bent.

Geld lenen kost geld

Als je denkt dat de autohandelaar soepel doet over de betaling omdat hij graag voor Sinterklaas speelt, heb je het mis. Met een afbetalingsregeling trekt hij je over de streep om een aankoop bij hem te doen die je je anders niet zou kunnen permitteren. Bovendien is de regeling in feite een lening. Je betaalt niet alleen de prijs van de auto, maar ook rente. De handelaar is met de afbetalingsregeling net zo blij als jij met je nieuwe auto.

Net als bij een persoonlijke lening of een andere vorm van krediet, zul je stil moeten staan bij de vraag of je de maandelijkse termijnbetalingen jarenlang kan opbrengen. Ook zal de autohandelaar de kredietregeling melden bij het BKR (Bureau Krediet Registratie), waardoor je minder eenvoudig andere leningen kunt aangaan. Heb je volgens het BKR al te veel geleend, dan zal de handelaar je geen afbetalingsregeling gunnen.

Bekijk ook de alternatieven

Een afbetalingsregeling mag dan een verkapte lening zijn, vaak is de rente van die lening wel gunstiger dan de rente die je betaalt bij een banklening. Als je een auto op krediet wilt kopen, kan het aanbod van de handelaar zeker de moeite waard zijn. Maar lees ook de kleine lettertjes. Soms is aan de regeling een verplichte verzekering verbonden, waardoor je alsnog onnodig duur uit bent.

Bereken het totale bedrag dat je voor de auto gaat betalen, en vraag voor de zekerheid bij je bank hoeveel een persoonlijke lening voor dit doel je in totaal zou gaan kosten. Ga ook na of bijvoorbeeld huurkoop mogelijk is en hoeveel dat dan in totaal gaat kosten. In het uiterste geval kun je natuurlijk ook nog goedkoop een tweedehands auto overnemen van een particulier, en ouderwets gaan sparen voor de auto van je dromen.

Bron: Kredietdesk.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.