Veiligheid van je kind in de auto voorop

Natuurlijk letten we allemaal zo goed mogelijk op de veiligheid van onze passagiers in de auto. Vooral als je kinderen achterin hebt zitten. Toch blijkt uit onderzoek dat ongeveer driekwart van de kinderen niet volledig veilig vervoerd wordt in de auto. Zo wordt er regelmatig een verkeerde kinderstoel gebruikt of wordt deze niet juist bevestigd. Er zijn dan ook een hoop veiligheidsvoorschriften waar je aan moet voldoen. Daarom geven we hier alle belangrijke informatie voor het veilig vervoeren van kinderen met de auto.

Kinderzitje verplicht
Bij een ongeluk zijn kinderen veel kwetsbaarder voor letsel dan volwassenen. Een botsing werpt het hoofd, dat bij baby’s in verhouding met het lichaam een stuk groter is, met grote kracht naar voren. Om deze en vele andere redenen zijn goede kinderzitjes verplicht voor kinderen kleiner dan 1.35m. Zorg dat de maat van het kinderzitje goed aansluit bij je kindje. Vaak wordt er te snel overgestapt op een grotere stoel. Dit is niet bevorderlijk voor de veiligheid, omdat het kind dan te los in te stoel zit. Om erachter te komen welke autostoel het beste bij je kind past kan je hier een keuzewijzer raadplegen.

Positionering en airbags
Bij voorkeur worden kinderen tot anderhalf jaar in de achterwaartse positie vervoerd. Daarbij is het toegestaan om de kleinsten zowel voor- als achterin de auto te vervoeren. Let op! Er gelden uitzonderingen bij het gebruik van airbags. Wanneer je besluit om je kinderzitje voorin te plaatsen, let er dan op dat de airbag is uitgeschakeld. De airbag kan er namelijk voor zorgen dat het autozitje met kracht naar achteren gestoten wordt, met mogelijk letsel voor het kind als gevolg. Ook is het voor kinderen tot 12 jaar niet aan te raden om bij een ingeschakelde airbag plaats te nemen. Dit omdat zij meestal niet de juiste lichaamslengte hebben voor een airbag. Zij-airbags hoeven niet uitgeschakeld te worden.

Aanschaf van een nieuw kinderzitje
Let bij het uitzoeken van een nieuwe kinderstoel altijd op het keurmerk. Goedgekeurde kinderzitjes zijn die met het keurmerk ECE R44/03 en R44/04. Ook is het verstandig om de keuze te baseren op het bevestigingssysteem. Goede opties zijn de zitjes met ISOFIX aansluiting. Deze aansluitingen maken het makkelijker om het stoeltje in de auto te bevestigen. Zo weet je zeker dat je kindje helemaal veilig en stevig vast zit.

Uitzonderingen
Er gelden twee uitzonderingen bij het vervoer van kinderen. Uitzondering 1: Wanneer er al twee kinderzitjes zijn bevestigd en gebruikt worden mag een derde kind van 3 jaar of ouder autogordels gebruiken op de achterbank. Het is niet toegestaan om dit kind zonder kinderzitje op de bijrijdersstoel te plaatsen. Uitzondering 2: Kinderen vanaf 3 jaar mogen de autogordel gebruiken bij incidenteel vervoer op korte afstand bij anderen dan de eigen (pleeg)ouders. Dit mag alleen wanneer er redelijkerwijs niet verwacht kan worden dat de bestuurder een kinderzitje bezit. Bij incidenteel vervoer kan men denken aan bijvoorbeeld kinderpartijtjes. Een korte afstand is volgens het ministerie een afstand van maximaal 50 kilometer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.