Rij-impressie; Mercedes-Benz CLA 220 CDI

Met de CLS was Mercedes ooit alleenheerser in het vierdeurscoupé segment. Met de CLA probeert Mercedes deze zelfde formule nogmaals op de compacte klasse. Wij gaan eens kijken wat dit nieuwe segment te bieden heeft.

We zouden de CLA graag kenmerken als de sedanvariant van de A-klasse maar volgens Mercedes zelf doen we het model daar geen eer mee aan. Mercedes-Benz plaatst de CLA dan ook niet gelijk met de A-klasse maar in een hoger segment tussen de A-klasse en de C-klasse in. De CLA is dus ook te vergelijken met de CLS die hoger geplaatst wordt dan de E-klasse maar rationeel weinig meerwaarde heeft. Wanneer je een rationele keuze wilt maken zouden wij eerder zeggen ga eens naar de A3 sedan van Audi kijken. De aanschaf van de CLA is net als die van de CLS toch voornamelijk een emotionele keuze. Je koopt hem in eerste instantie omdat je hem mooi vindt, niet omdat je een ruimere variant van de A-klasse wilt of omdat je net iets meer te besteden hebt.

Net als de A-klasse is het design van de CLA gewaagd ten opzichte van het huidige modellengamma. Beide modellen zijn voor Mercedes dan ook bedoeld om de gemiddelde leeftijd van klanten te verlagen.

Het door ons gereden model is uitgerust met het € 2.299,- “Line AMG” pakket. Met deze optie aangevinkt monteren de Duitsers onder andere een nieuwe grille, voorbumper, sideskirts, achterbumper en velgen.

Een standaard CLA zonder AMG pakket kan in de “verkeerde” samenstelling soms relatief saai aandoen, ondanks de sportieve lijnen over het koetswerk lijkt het alsof er iets mist in het design. Als het AMG pakket als optie is aangevinkt dan is dit vrijwel onmogelijk. De sportieve voorbumper geeft het front direct een stoere uitdrukken door de grote luchthappers. De speciale grille met chromen “diamantjes” geeft hem de speciale uitstraling die het model verdient. Aan de achterzijde volmaakt de diffuser en de dubbele rechthoekige eindpijpen de achterzijde van het model

Het interieur van de CLA is volgens Mercedes nog hoogwaardiger afgewerkt dan bij de Mercedes A-klasse en over dit interieur hadden wij al geen opmerkingen. We geloven het dan ook graag dat het interieur van de CLA nog beter afgewerkt is, ondanks een nadere inspectie vallen de verschillen bijna niet op. Wat uiteraard ook al een compliment is voor de afwerking van de A-klasse.

Het zitcomfort is dankzij de A-klasse genen van goede kwaliteit. De stoelen in de CLA zijn eveneens de comfortabele kuipstoelen met geïntegreerde hoofdsteun. Ook de achterbank is vergelijkbaar met de A-klasse. Door de aflopende daklijn is het voor passagiers langer dan 1.80 al snel minder comfortabel te noemen.

De door ons gereden CLA 220 CDI is alleen leverbaar met een sequentiële automaat met zeven versnellingen. Deze automaat brengt de 170 pk en 350 nm koppel over naar de voorwielen. De hoeveelheid koppel is meer dan voldoende om de ruim 1.400 kilo zware auto met gemak voort te bewegen.

De geluidsisolatie van het interieur is van een dusdanig niveau dat er weinig overlast is van de rijgeluiden. Ook op hogere snelheid voelt het binnenin de CLA niet aan alsof je harder dan 100 km/u gaat.

Tijdens het accelereren dient de motor voldoende toeren te maken om snel accelereren mogelijk te maken. Komt de naald echter bij de 4.000 t.p.m. uit dan voel je pas echt dat je met je rug in de stoelen gedrukt wordt.

Toen Mercedes begin dit jaar met de CLA op de markt kwam waren ze korte tijd alleenheerser in dit segment. Audi heeft nu echter met de A3 Limousine een geduchte tegenstander neergezet welke een vanaf prijs heeft die zelfs een paar duizend euro lager ligt dan de CLA. De A3 Limousine is als instapper wel iets kaler uitgevoerd dan de CLA.

De uiteindelijke keuze voor de Mercedes-Benz CLA zal gemaakt worden op basis van het uiterlijk. Met de agressieve maar toch vloeiende lijnen heeft het Duitse merk een opvallende verschijning op de markt gebracht die minder ingetogen is dan zijn tegenhanger bij Audi.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.