Toch echt over en uit voor Wiesmann

Eind vorig jaar leek het er nog even op dat de Duitse fabrikant Wiesmann door een nieuwe investeerder het hoofd boven water kon houden. Nu lijkt toch echt het doek te zijn gevallen volgens de Telegraaf. 

Ooit in zijn hoogtijdagen had het bedrijf 125 medewerkers in dienst, momenteel zitten er 119 man thuis en lopen er maar 6 man personeel rond. Deze zes overgebleven medewerkers zijn nog maar tijdelijk aanwezig want later dit jaar zullen ook deze thuis gaan zitten. 

Wat deze zes medewerkers nog aan werk uitvoeren is onbekend. De fabriek, onderhoudswerkplaats en alle andere afdelingen van het bedrijf liggen volledig stil. 

Nu alle activiteiten van het bedrijf stil zijn gelegd ziet het er bijzonder treurig uit voor het merk. Partijen die interesse hebben in het merk kunnen zich nog gewoon melden. Maar de kans dat iemand zijn handen hier aan wilt branden is erg klein. 

Wiesmann werd in 1988 opgericht door de broers Friedhelm en Martin Wiesmann. Friedhelm verliet het bedrijf om als officiële salespartner van Wiesmann een dealerbedrijf op te starten in München. Martin verdween in 2012 van het toneel maar toen ging het al slechter met Wiesmann.

In 2009 kreeg Wiesmann het zwaar te verduren toen voor enkele miljoenen de fabriek uitgebreid werd. In 2009 sloeg echter ook de economische crisis in waardoor de inkomsten sterk verminderden. Ontwikkelingskosten voor nieuwe modellen werden te hoog en de budgetten te krap. Rond deze tijd verliepen de betalingen aan leveranciers ook al minder soepel. 

Onder andere de Italiaanse partner Racing Dynamics had een bedrag te goed van zes cijfers voor de ontwikkeling van de GT MF4-CS. Toen de betaling van dit bedrag uit bleef ging het bedrijf naar de rechtbank om Wiesmann failliet te laten verklaren. Later zou Racing Dynamics er al achter zijn gekomen dat meerdere leveranciers het faillissement van Wiesmann hadden aangevraagd. Uiteindelijk diende Wiesmann-topman Rolf Haferkamp op 14 augustus 2013 zelf het verzoek in bij de rechtbank. 

Sinds de productiestart in 1993 heeft het bedrijf 1.700 auto’s gebouwd. Voor het onderhoud kunnen klanten nu terecht bij een BMW dealer. In Nederland kun je nog altijd terecht bij de enige officiële Wiesmann dealer, Hoefa te Utrecht. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.