Mini blijft groeien; nu ook vijfdeurs Cooper

Na de introductie van de derde generatie Mini Cooper heeft het merk nu ook de vijfdeurs gepresenteerd. Die de vraag of deze er zou komen geheel overbodig maakt.

 

 

 

Want het was slechts een kwestie van tijd dat deze carrosserievariant er ging komen. Er zijn voor- en tegenstanders van de groeistrategie van het merk. Maar dat ze het slim aanpakken kan ook  de tegenpartij niet ontkennen. Want met behoud van de karakteristieke minimalistische vormgeving in een modern jasje weten de knappe koppen van BMW het een hip en succesvol merk te houden. Er zijn vraagtekens te zetten bij vragen als waarom komt de Duitse autofabrikant nu pas met een vijfdeurs Cooper? Waarom niet nog voor de Cooper Clubman en Countryman, die ook vijfdeurs carrosserievarianten zijn en hun succes al hebben bewezen?

Meer binnenruimte
Door de verlenging van de auto naar 3.982 millimeter (161 mm langer) en 72 millimeter langere wielbasis, is de interieurruimte natuurlijk ook toegenomen. Sterker nog, de passagiers achterin hebben deze 72 millimeter meer ruimte in het interieur gekregen aan beenruimte. En wat voor ons lange Nederlanders ook handig is: de toegenomen hoofdruimte. Doordat het dak met 11 millimeter is verhoogd (hoogte: 1.425 mm) en doeltreffende nieuwe driezits achterbank die in 60:40 deelbaar is hebben ze hierdoor 15 millimeter hoofdruimte weten te winnen. Door deze nieuwe achterbank hebben de passagiers achterin ook 61 millimeter meer horizontale beweegruimte gekregen, wat nog niet wil zeggen dat ellenboog worstelen tot het verleden behoord voor volwassenen. Door de toenamen van de lengte hebben ze de bagageruimte ook fors weten te vergroten, van 67 liter naar 278 liter.

{gallery}galleries/merken/MINI/2014-Vijfdeurs-Cooper/Interieur{/gallery}      

Krachtige nieuwe dieselmotor
Wie rap van zijn plaats wil komen en toch een redelijk gunstig verbruik wil hebben in zijn nieuwe vijfdeurs Cooper heeft wellicht oren naar de 170 pk (125 kW) TwinPower Turbo Diesel. Deze 2,0-liter viercilinder Mini Cooper SD heeft een serieus vermogen en noemenswaardig koppel van 325 Nm, in combinatie met een standaard handgeschakelde zesversnellingsbak en gemiddelde brandstofverbuik van 4,1 l/100 km. Hier hoort een CO2 uitstoot van 109 g/km bij. De zestraps Steptronic- en Steptronic Sport-transmissie zijn optioneel. 

Wie verbruik niet zo belangrijk vindt, maar snelheid en sportiviteit wel kan ook voor de dorstigere Cooper S gaan, die ook een 2,0-liter viercilinder TwinPower Turbo motor heeft, maar deze benzinemotor perst er 192 pk (141 kW) uit. Deze motor verbruikt 4,7 l/ 100 km (eveneens 109 gram CO2/km).

20% bijtelling
Wie meer voordeel aan de pomp wil hebben kan ook de vijfdeurs Cooper D kiezen, dit is de meest efficiente van het stel. Met zijn verbruik van slechts 3,6 l/100 km, wat overeen komt met een CO2-uitstoot van 95 g/km.
De vijfdeurs MINI Cooper, MINI Cooper D en MINI Cooper SD komen in aanmerking voor gereduceerde bijtelling (20 procent) bij zakelijk gebruik. Voor de twee diesels geldt dat eveneens voor de versies met automatische transmissie. 

Nieuw infotainment systeem
Om met de tijd mee te gaan kunnen nieuwe klanten die de optie ‘MINI connected’ aanvinken gebruik maken van online diensten als: emergency Call, MINI Teleservices, MINIMALISM Analyser en Real Time Traffic Information. En kunnen de inzittende ‘connected’ blijven door middel van allerlei apps, waarmee ze onder andere Facebook en Twitter, als ook muziek streamen via Napster en Deezer. Nog meer speelplezier dus, maar dit het verkeer er veiliger op maakt?

{gallery}galleries/merken/MINI/2014-Vijfdeurs-Cooper{/gallery} 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.