Land Rover’s eerste high-performance SVR model

Land Rover gaat de titanenstrijd aan met Porsche en BMW om de snelste SUV. Met een Range Rover Sport SVR, die in 4,7 sec. van 0-100 km/h sprint.

 

 

Het prototype van de snelste en krachtigste productie Land Rover ooit maakte zijn eerste openbare verschijning tijdens het Goodwood Festival of Speed (afgelopen 27-29 juni). Deze Range Rover Sport SVR draagt als eerste de nieuwe SVR-titel; een naam die in de toekomst voor alle high-performance varianten zal worden gebruikt.

Sinds Land Rover in 2005 het performance SUV-segment opnieuw definieerde zijn er al ruim 500.000 Range Rover Sports geproduceerd. Een signaal voor Land Rover dat er genoeg vraag was naar meer high-performance varianten. 

Voorafgaand aan de wereldpremière verklaarde John Edwards, Managing Director van Land Rover’s Special Operations:
“De SVR biedt een natuurlijke progressie van de reeds uitstekende weg- en offroad-prestaties van de Range Rover Sport. Zijn opwindende high-performance kwaliteiten zullen zeker in de smaak vallen bij een specifieke groep zeer veeleisende klanten.”

Hiermee verwijst John Edwards uiteraard naar de welbedeelde medemens onder ons die het zich kan veroorloven om deze auto te kunnen rijden. Want deze jongen gorgelt graag benzine. Al ze de potentiële koper daar niet op letten waarschijnlijk bij de aanschaf. Maar puur naar het uiterlijk, luxe en bagageruimte. Wij denken nu al dat hij goed in de smaak gaat vallen in het Midden-Oosten, waar de oliesjeiks veel oog hebben voor luxe, comfort en performance. Maar ook Amerika zou weleens een grote potentiële afzetmarkt kunnen gaan worden.

Uit het juiste hout gesneden
De Range Rover Sport SVR is ontwikkeld door het team van Jaguar Land Rover Special Vehicle Operations en bouwt verder op het succes van de nieuwe Range Rover Sport. Daarbij vormt de zelfdragende, geheel aluminium carrosserie – een wereldprimeur in het segment – de ideale, sterke, stijve en lichtgewicht basis voor de Range Rover Sport SVR.
“Een reeks van zorgvuldige aanpassingen, speciaal ontwikkeld door Land Rover’s Special Vehicle Operations, zorgt ervoor dat deze premium uitvoering vanbinnen en -buiten nog gedistingeerder is. Bovendien zorgen deze modificaties ervoor dat de toename van de dynamische kwaliteiten niet ten koste gaan van comfort, raffinement en all-terrain kwaliteiten. De Range Rover Sport SVR is absoluut de meest capabele high-performance SUV ter wereld.”

Testritten in de “groene hel”
Tijdens testritten op de Nordschleife van de Nürburgring – die ooit de bijnaam “The green hell” kreeg van Jackie Steward – heeft de Range Rover Sport SVR zelfs het baanrecord voor productie-SUV’s gebroken met een tijd van 8 minuten 14 seconden. Geheel in standaard productie-uitvoering overigens. Maar wel door een ervaren Land Rover testrijder.

Motor en prestaties
4,9 seconden van 0-100 km/h. Je zult je misschien afvragen hoe krijgen ze dat in gods naam voor elkaar? Voor deze SVR hebben ze een cocktail gemaakt van een aantal pittige ingrediënten bij elkaar. Als basis van de motor lepelde ze de 5,0-liter aluminium V8 uit de F-type R in het vooronder. Ze voegde daar 40 pk extra en 56 Nm extra koppel aan toe. En koppelde deze aan een ZF 8HP70 achttraps automatische transmissie, die maar liefst 50 procent sneller schakelt dan voorheen (en tussengas geeft bij het terugschakelen). De olijf in deze cocktail die het geheel af maakt is een elektrisch gestuurde, tweetraps actieve sportuitlaat. Die zorgt voor een bij de prestaties passende soundtrack, geïnspireerd op het geluid van raceauto’s. Een trucje wat het eveneens Britse Aston Martin bijvoorbeeld ook toepast, maar dan op een andere manier. De Topsnelheid is begrensd op 260 km/h.
Uiteraard moesten ook het onderstel, wielen, banden en remmen aangepast worden op dit hogere niveau van prestaties. Waarmee hij zich direct onderscheid van bijvoorbeeld de Amerikaanse pick-ups met veel vermogen. Want zoals we van Land Rover mogen verwachten is er alles aan gedaan om de auto zo veel mogelijk mechanische grip mee te geven, ook bij hogere bochtensnelheid, acceleratie en het aanremmen van bochten.
Als optie heeft de Range Rover Sport SVR nieuwe 22 inch lichtmetalen velgen met voor hoge wegprestaties geoptimaliseerde 295/40 R22 Continental SportContact 5-banden. De eveneens nieuwe, standaard 21 inch lichtmetalen velgen met 275/45 R21 all-season banden bieden ongeëvenaarde all-terain prestaties. Die wellicht wat meer comfort bieden.

In- en exterieurverschillen met de Range Rover Sport
Er is door het designteam gekozen voor een markante mix aan exterieurdetails. Die voor een nog sportievere uitstraling moeten zorgen en tegelijkertijd de motorkoeling en aerodynamica optimaliseren.
Aan de binnenzijde van de auto zorgt een speciaal interieur voor verdere visuele differentiatie ten opzichte van de andere Range Rover Sport uitvoeringen. Zo houden de unieke sportstoelen de inzittenden veilig op hun plaats bij een sportieve rijstijl.
Hoewel de Range Rover Sport SVR is ontwikkeld door het team van Jaguar Land Rover Special Vehicle Operations zal hij gewoon via het normale Land Rover dealernetwerk worden verkocht.
{gallery}galleries/merken/Range-Rover/2014-Sport-SVR{/gallery}

{youtube}xV07UXpfmpY{/youtube}

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.